Autisme en liefdesverdriet

Autisme en liefdesverdriet

De vraag of een persoon met autisme liefde kan ervaren, verliefd kan worden is eigenlijk een vreemde vraag. Het antwoord moet natuurlijk zijn; waarom niet?

Wel, waarom niet, omdat we altijd hebben geleerd dat mensen in het spectrum hun emoties niet tot uitdrukking kunnen brengen. Dat is niet correct!
Natuurlijk kunnen autisten net als andere mensen hun emoties uitdrukken. Heb je al eens geprobeerd een autist kwaad te maken? En dat lukte toch op een geweldige manier?

Dus als autisten dergelijke woedeaanvallen, een van de kenmerken van autisme, kunnen krijgen over een probleem zo klein als een deur die open staat, of juist niet openstaat, dan kunnen ze zeker, en ook op een geweldige manier hun liefde tot uitdrukking brengen. Autisten kunnen verliefd worden. Zwaar verliefd worden en dat op een grootse manier uitdrukken. En het relatief grote aantal paren en echtparen in het spectrum is een bewijs dat ook het huwelijk en het krijgen en grootbrengen van kinderen heel goed mogelijk is.

En dan is natuurlijk liefdesverdriet ook mogelijk. Sterker nog, het komt vaker voor bij autisten dan bij mensen buiten het spectrum. Juist omdat de autist moeite heeft met het vinden van zijn of haar echte liefde, eerste liefde of grootste liefde zal het gedwongen afscheid een groter invloed hebben dan bij niet autisten.

Wanneer twee autisten een relatie aangaan kan er een soort logica in het spel zijn. We doen dit om elkaar te helpen en er voor elkaar te zijn op moeilijke momenten. Maar dat is zeker niet alleen waar voor autistische echtparen, ook niet autisten kunnen hun relatie baseren op een standpunt dat niets of weinig met de liefde te maken heeft.

Maar daarom zijn deze echtparen wel verliefd, ze hebben alleen moeite die liefde tegenover elkaar uit te drukken. En dus doen ze waar ze goed in zijn, ze ontwijken het probleem door het een praktische oplossing te noemen!

Liefdesverdriet kan ook bij autisten leiden tot diepe depressies, langdurige periodes van verdriet en afzondering. Mogelijk zelfs langer en dieper dan bij niet autisten.

Vertel uw verhaal