Begeleid wonen met autisme

Begeleid wonen met autisme

Alleen leven is al moeilijk genoeg zonder de extra moeilijkheid om met het autisme of het Asperger syndroom om te gaan.
Bij mensen met het Asperger syndroom zijn verschillende symptomen aanwezig. De meest voorkomende is moeilijkheid in de sociale interactie. Dit zorgt ervoor dat een toch al uitdagende taak – het leven op jezelf – nog moeilijker wordt. Vandaar kan je ook begeleid wonen met autisme. Ondanks de uitdaging hebben veel jong volwassenen met autisme geleerd om te leven – en zelfs te floreren – als ze eenmaal hun eigen plekje in de grote wereld hebben gevonden.

Werkgelegenheid

Een van de sleutels tot een volwassen leven is de mogelijkheid om een vaste baan te behouden en de huur te betalen. Voor volwassenen met autisme is er een extra uitdaging, omdat ze de sociale interacties moeilijk kunnen begrijpen. Dit betekent dat de beste banen voor een volwassene met autisme de heel erg goed opgebouwde, gestructureerde banen zijn, als ze maar geen deadlines met zich meebrengen. Werkgevers moeten zich dan ook richten op hun sterke punten, niet op hun zwakke punten.

Veel volwassenen met autisme vinden dat bemiddelingsbureaus die gespecialiseerd zijn in mensen met een verstandelijke beperking zeer behulpzaam zijn. Deze bureaus nemen een individu in dienst, helpen hun sterke en zwakke punten te achterhalen en geven aan voor welk soort werk ze geschikt zijn. Als je deze bureaus raadpleegt, kijk dan hoe hun staat van dienst eruit ziet. Zorg ervoor dat je controleert of het agentschap wordt gefinancierd door de overheid of door particulieren, want het kan zijn dat je uit eigen zak moet betalen voor de geleverde diensten. Het is mogelijk dat de familie de persoon met Asperger moet helpen met het vervoer van en naar zijn of haar werk.

Vertel uw verhaal

Sociale isolatie en omgaan met autisme

Een van de veel voorkomende kenmerken van autisme is een gevoel van sociaal isolement. Dit wordt deels veroorzaakt door het onvermogen van het individu om te begrijpen wat gepast is in een sociale situatie, wat op zijn beurt leidt tot problemen om contact te maken met andere mensen. Dit gevoel kan nog erger worden wanneer de persoon met autisme alleen en op een nieuwe plek komt te staan. Juist daarom zijn de gewone uitzendbureaus in Nederland niet altijd in staat een volwassene met autisme te helpen.

Een oplossing kan zijn om met een kamergenoot samen te gaan wonen. Het kan echter moeilijk worden om de juiste persoon te vinden die een volwassene met autisme begrijpt en er mee om kan gaan. De juiste kamergenoot zal geduldig zijn en enkele van de grillen van het autisme begrijpen, zoals de letterlijke interpretatie van de dialoog die bedoeld kan zijn als sarcasme.

Als huisgenoten niet het antwoord zijn, is een mogelijke oplossing dat de familie contact blijft houden en een geplande sociale tijd opzij zet om het individu te bezoeken. Er zijn ook verschillende sociale instanties en bezoekende verpleegkundigen die ervaring hebben met de omgang met mannen en vrouwen mer Asperger.

Begeleid wonen met autisme is minder overweldigend

Alleen wonen kan overweldigend zijn, nog meer voor een vrouw of meisje met autisme. Velen zullen slecht reageren op de plotselinge overgang en het algemene gebrek aan structuur dat alleen wonen met zich meebrengt. In ernstige gevallen zal de persoon, man of vrouw zich naar binnen keren tot een bepaalde interesse en de rest van de wereld vergeten, waardoor het voor hen gemakkelijk is om aan zaken als rekeningen en huur geen aandacht te schenken.

Het is belangrijk voor het gezin om een actieve rol te spelen in de nieuwe levensstijl van de persoon met autisme om de overgang te vergemakkelijken. Een familielid zou dan in de buurt moeten blijven om de jongvolwassenen te helpen acclimatiseren aan hun nieuwe leven, zelfs als dat betekent dat ze de eerste paar weken bij hen moeten wonen. Idealiter wil je een routine opzetten die de autist kan volgen – elke vorm van stevige structuur zal alleen maar helpen.